Linz werkt als mentor op een middelbare school en achter de bar in Theater De Nieuwe Vorst. Hen kwam zes jaar geleden in Tilburg wonen, voor een studie aan de lerarenopleiding. Toen hen de studie na een half jaar afbrak, bleef hen in de stad.
Hen is bezig in Tilburg een plek te organiseren waar queer mensen veilig samen kunnen komen. Zulke plekken zijn in de stad nog niet zo zichtbaar. Hen wil radicale inclusiviteit voor kunstenaars en creatievelingen en experimentele randjes.
“Ik ben me altijd heel bewust geweest van mijn uiterlijk. Hoe ik sta, hoe ik beweeg in de openbare ruimte. Ik decoreer mijn lichaam. Ik speel ermee. Ik gebruik het als uithangbord.”
Tot een paar jaar geleden werd hen als man gezien. Het werd op hen geprojecteerd. Daar heeft hen altijd een bepaalde disconnectie bij gevoeld. Toen er inclusieve voornaamwoorden kwamen werd dat plotseling logisch.
“Mensen hebben taal nodig om dingen uit te drukken, om gevoelens uit te drukken.
Leerlingen trekken ook naar hen toe. In de generatie van hun ouders hebben ze weinig rolmodellen. Op school heeft hen een masterclass over gender gegeven en in de klas een kleine cursus Duckwalk.
“Ik stel me kwetsbaar op, omdat ik mezelf ben en leerlingen waarderen dat heel erg. Wat cool, jij kan dit. Dat past bij mijn rol in het onderwijs.”
Linz is een van acht geportretteerde dansende Tilburgers. Lees hier alles over het project Dancing Tilburg en bekijk ook de andere portretten.