Eva is afgestudeerd als danser en dansmaker. Ze is half Aboriginal en half Nederlands. Dat geeft haar een dubbel perspectief.

 

Haar opa van vaders kant was een Torres Strait Islander, haar oma kwam van het vasteland. Haar vader, Joe Geia, tourde als muzikant door Europa toen hij haar moeder ontmoette. Eva is geboren in Melbourne en kwam toen ze vier was naar Nederland.

 

“Ik heb altijd met een been in de ene cultuur en een been in de andere cultuur gestaan.”

 

Ze was als kind al fysiek. Toen ze drie was wilde ze hardloper worden. Sprintster net als Cathy Freeman, daar was ze fan van. Het werd kunstschaatsen. Daarna dans. Ze werd gevraagd voor de vooropleiding omdat ze talent had. Vanaf dat moment ging het makkelijk, werd het vanzelfsprekend. Ze kan niet meer zonder.

Ze kiest haar woorden zorgvuldig. Denkt goed na over hoe ze dingen brengt, wat ze ergens mee bedoelt.

 

“Als ik dans, vallen alle muren van me af. De maatschappelijk genormaliseerde persoon die ik ben, de normen en waarden waarmee ik ben opgevoed.”

 

Ze wilde niet dat het stopte. Had vaker jamsessies gedaan, dat is met elke persoon anders. Vaak deed je het samen. Hier kreeg ze tools, werd ze begeleid om ergens te komen, ergens naar toe te gaan. Er was veel vrijheid en ruimte beschikbaar voor haar.

 

“Je kijkt. Je neemt op. Neemt in. En dan mag je zelf iets delen. Je gaat op een reis.”

 

Eva is een van acht geportretteerde dansende Tilburgers. Lees hier meer over het project Dancing Tilburg en bekijk ook de andere portretten.